Heb ik zonnebrand nodig?
In een andere blog is uitgelegd hoe belangrijk het zonlicht is voor je biologische klok.
Tip: lees die even om het belang van zonlicht te begrijpen.
Het antwoord op de vraag of je zonnebrand nodig hebt, hangt af van de situatie. Er is dus geen directe JA of NEE mogelijk. Na deze blog heb je een beter inzicht, zodat je voor jezelf een weloverwogen keuze kunt maken of je wel of geen zonnebrand wilt gebruiken.
Schaduw of zonnebrand?
Om een duidelijk antwoord te geven, gaan we even terug in de tijd en vragen we ons af hoe de natuur (mens en dier) dat vroeger deed als de zon op zijn sterkst was, want toen had je geen zonnebrand. Simpel: ze zochten de schaduw op. Toch kun je je afvragen of mensen dat altijd deden, want wanneer het heet was, deden hun prooien ook minder.
"Maar ik moet voor mijn werk veel buiten in de zon zijn, dus hoe doe ik dat dan zonder zonnebrand?"
Er zijn meerdere mogelijkheden, trek lange luchtige kleding aan en draag een hoed/pet of gebruik een parasol. De andere is dat je je zon "gevoeligheid" opbouwt.
"Hoe werkt die zon gevoeligheid dan en hoe bouw je die op?"
Die gevoeligheid bouw je op door vanaf de lente zo vaak mogelijk buiten te zijn. Wanneer de uv-straling nog niet sterk is, is het makkelijker om lang in de zon te blijven (het liefst met zo weinig mogelijk kleding). Op deze manier zul je in de zomer beter bestand zijn tegen de sterkere uv-straling. Het is zelfs zo dat je die "piek" van de sterkere middagzon nodig hebt (zeker op het noordelijk halfrond) om meer vitamine D op te kunnen slaan in de cel. De opgeslagen vitamine D dient als buffer, zodat je een betere vitamine D-balans hebt in de wintermaanden, wanneer er minder zonlicht is.
"Maar daar heb je toch vitamine D supplementen voor?"
Dat klopt, die zullen ook voor een tijdje werken, maar de werking neemt na verloop van tijd af. Dit is dus een quick fix en is op lange termijn niet de oplossing.
Heb je niet de juiste zon gevoeligheid opgebouwd en heb je niet de juiste kleding aan? Draag dan zonnebrand, want verbranden is absoluut niet de bedoeling, maar kijk dan wel goed naar de ingrediënten, want er zitten veel chemische stoffen in. Kies het liefst een natuurlijke variant, die zijn alleen vaak wel wat duurder (nog meer motivatie om je zon gevoeligheid te verhogen).

"Maar waarom zo moeilijk doen en niet gewoon insmeren?"
Zonnebrand is symptoombestrijding, het is hetzelfde als wanneer je hoofdpijn krijgt tijdens het drinken van een biertje en je een zalfje op je voorhoofd smeert dat ervoor zorgt dat de hoofdpijn weggaat en dus gewoon weer kunt drinken. Ik verbrand maar ik smeer me wel in, want dan kan ik in de zon blijven liggen. Het is wederom een quick fix.
We weten dat de zon belangrijk is, omdat het ons (onder andere) voorziet van vitamine D. Vitamine D wordt opgenomen via de toplaag van de huid. Wanneer je daar zonnebrand op smeert, is gebleken dat de huid nauwelijks vitamine D kan opnemen. Er spelen zich meerdere processen af in het ontwikkelen van kanker, maar lage vitamine D en melatonine (slaaphormoon) niveaus spelen wel een rol in die ontwikkeling. Het zijn weer extra gaten die de emmer doen lekken.
"Wat moet ik dan doen?"
Zorg ervoor dat je zon gevoeligheid omhoog gaat, zodat je zoveel mogelijk zon kunt absorberen. Ga nu niet meteen op het heetst van de dag naar buiten om zoveel mogelijk zonlicht te pakken, hierdoor ga je verbranden. Zorg dat je eerst zoveel mogelijk ochtendzon (in de zomer 1 uur en in de winter 2 uur na zonsopgang) ziet, dit is het startsignaal aan je lichaam dat het zich moet voorbereiden op de sterkere straling midden op de dag. Zie ook zoveel mogelijk de avondzon (zeker een uur voor zonsondergang), dit geeft het signaal dat de finish in zicht is en je mag gaan rusten. Zie tenslotte zoveel mogelijk middagzon, zoek de schaduw op als de zon te heftig is.
Conclusie: Je hebt geen zonnebrand nodig, je kunt de zon niet de schuld geven van hoe jij ermee omgaat. De voordelen van de zon wegen vele malen zwaarder dan de nadelen, zeker als je er goed mee omgaat.
Bron:
@yourhealthconcept
@drjackkruse
Reactie plaatsen
Reacties